Kdo zná film Čtyři svatby a jeden pohřeb, určitě si pamatuje úvodní scénu, kde Charles a Scarlett, tak trochu, zaspí a pak jedou na první ze čtyř svateb. Ano tu scénu s košatým dialogem, který v angličtině začíná na F a v české variaci o pár písmen dříve - tuším D. Tak ta je velmi vtipná. Přesně do doby, než se to stane přímo vám.

Před dvěma týdny jsem jel fotit svatbu, hezky ve dvě hodiny odpoledne, takže klídek, pohoda. Vyrazil jsem hezky naobědván s časovou rezervou. Techniku mám připravenou a jasný plán, že na místě budu mít půl hodinky na prohlédnutí místa, světla atd. V autě jsem si pustil CD a těšil jsem se na klidný dojezd po dálnici až na místo svatby.

Najednou, ejhle, kolona. Postupnými přískoky jsem dojel k ceduli, která hlásá "Tunel Lochkov uzavřen". To vypadá, že se plánovaná odstávka dálničních tunelů neplánovaně posunula z 22:00 na 12:56. Zjevně se při upgrade software něco nepodařilo. Kamiony a auta všude možně, žádný výjezd, prostě parkoviště. Dopr...

Nejezdím podle navigace, ale v této situaci jsem kapituloval a zapnul waze. A "Dopr...", ta hlásí, že nejrychlejší zpoplatněná trasa mne na místo dovede ve 14:15. Hmm, to je jaksi patnáct minut po začátku obřadu. To se moc nehodí. Kde je moje časová rezerva, kde je můj klid. Dopr...

Naštěstí mne osvítila vysoká škola (mého kamaráda), který říká, že když je to v pr..., nejlepší lidská volba je udělat opak toho, co říká počítač. Tak zahýbám na druhou stranu, než velí navigace, pak se jí podřizuji, pak opět na druhou stranu, pak úplně jinam, chvíli sleduji dvě, zjevně místní, fabie a postupně se propracovávám polními cestami kolem Radotína dolů do údolí a na pokračování dálnice.

Uff, po místní rallye jsem opět na dálnici a pak už honem (jako v tom filmu) směr svatba. Rychlostní limity beru jako nezávazná doporučení. Prostě fakt honem. Ještě, že je auto týden po STK, tak snad nic neuletí. Na místo přijíždím 13:55. Fotografický výsadek z nízkého průletu nad loukou, vytáhnout foťák, blesk, zahodit batoh do trávy, doběhnout za oddávajícího a ... jedem, na co se čeká.

Svatební focení dopadlo dobře. Já dnes svoje vyvolané fotky poslal. A teď už jen doufám, že mně žádný úřední fotograf fotky nepošle.

Další Předchozí